Pellet czy ekogroszek

Ekogroszek

Ekogroszek to paliwo stałe, które produkuje się z węgla kamiennego w niskoemisyjnych kotłach. Dzięki temu, że do jego wyrobu używa się wysokokalorycznego węgla z niską zawartością siarki, wody i innych niepalnych substancji, podczas jego spalania nie wprowadzamy do atmosfery znacznych ilości tak szkodliwych tlenków siarki czy tlenków węgla. Dodatkowo, wahające się od 0,5 do 2,5 cm rozmiary ziaren umożliwiają nam korzystanie przy tym z automatycznych podajników węgla, a to z kolei niepodważalny komfort. A zbitka w nazwie samego opału – eko – mówi sama za siebie i jeszcze bardziej przekonuje tych, którym spieszno do ratowania planety.

Jaki ekogroszek wybrać?

Od czego najlepiej zacząć? Na jaki ekogroszek powinien zdecydować się nowicjusz w jego użytkowaniu by nie spędzić zimowych (może i romantycznych, ale zimnych) wieczorów w kotłowni? Podpowiadamy – najlepiej wówczas sprawdzi się ekogroszek mniej kaloryczny o wartości opałowej 25-26 MJ/kg oraz zdolności spiekania RI<10.

A ekogroszek dla doświadczonych użytkowników? Tu kluczem są parametry – ważna jest wartość opałowa, ilość siarki, wilgotność, zawartość popiołu i zdolność spiekania. Jeśli chodzi o wilgotność – im niższa, tym lepiej dla nas. Wilgotność poniżej 15% to ta dopuszczalna, jeśli chcemy cieszyć się opałem dobrej jakości i efektywnym spalaniem. Zasada im mniej tym lepiej sprawdza się także w kwestii zawartości siarki i popiołu – tu należy pamiętać, że szkodliwe substancje nie są szkodliwe tylko dla planety Ziemi, ale i dla naszego kotła. Co z wartością opałową? No, tutaj akurat jest odwrotnie. Ekogroszek, który zasługuje na uznanie to ten z wartością opałową 26-29 MJ/kg. O tym warto pamiętać, kiedy ekogroszek z marketu zacznie nas kusić swoją niską ceną.

I kolejne, częste pytanie żółtodziobów w tej dziedzinie, którym oczywiście spieszymy z pomocą: jaki najlepiej kupić ekogroszek – workowany czy luzem? Pytanie jest o tyle ważne, że ma niebanalny wpływ na jakość ogrzewania i naszą wygodę użytkowania. Nie ma na nie jednak jednoznacznej odpowiedzi, każdy musi zdecydować sam biorąc pod uwagę kwestie finansowe, to czy ma możliwość składowania ekogroszku luzem czy też nie albo to, jak dużą powierzchnię chcemy ogrzewać. Ekogroszek luzem jest tańszy, ale należy pamiętać o prawidłowym procesie przechowywania. Jeśli zapomnimy o tej istotnej regule, musimy liczyć się z tym, że nasz opał łatwo zwietrzeje, traci swoje właściwości, mogą powstać spieki, co w efekcie podczas spalania odwdzięczy nam się sporą ilością popiołu. Wybór ekogroszku luzem to oszczędność ok. 150zł/tonę. Z kolei ekogroszek workowany to zaś wyższa cena, ale i większa wygoda w przechowywaniu. Wówczas warto wybrać workowany bezpośrednio przez kopalnie – w ten sposób pozbywamy się ryzyka w postaci różnicy między zawartością realną a tą podaną na etykiecie. Ten sposób uprasza także ewentualne reklamacje.

Ekogroszek tani

Następnym hasłem, które często wpisujemy w wyszukiwarkę to: ekogroszek cena. Ceny ekogroszku – jak wszystkiego – bywają różne. Niższa cena zwykle oznacza gorsze parametry. Ceny zmieniają się także w zależności od pór roku. Poza sezonem grzewczym są one oczywiście najniższe. Najlepszym momentem na zakup ekogroszku jest lato, z dwóch prostych przyczyn – po pierwsze, kopalnie wówczas znacznie obniżają ceny, a dodatkowo opał cechuje się wówczas niższą wilgotnością niż np. w czasie zimy.

Gdzie kupić ekogroszek? Odpowiedź jest prosta – w dobie Internetu, najlepiej szukać go właśnie w Internecie. Zwłaszcza, że jeśli decydujemy się na ekogroszek workowany to poziom usług firm kurierskich, które docierają bezpośrednio do odbiorcy zdecydowanie przewyższa jakość lokalnych sprzedawców.

Pellet

Pellet to opał, które zalicza się do grupy biopaliw. Powstaje na skutek prasowania trocin z drzew iglastych bądź liściastych i stale zdobywa nowych zwolenników. Pellet ma szereg zalet niska wilgotność, którą niejako wymusza już sam proces produkcji, bardzo mała ilość popiołu przy jego spalaniu, którą dodatkowo możemy użyć potem jako naprawdę wartościowy nawóz dla roślin, równie niska zawartość siarki i innych toksycznych substancji. Warto wspomnieć, że jest również bardzo czystym paliwem – w wyniku fotosyntezy emisja dwutlenku węgla równa jest zeru. Duże bezpieczeństwo przy użytkowaniu – pellet jest odporny na samozapłon, wygoda w transportowaniu i składowaniu, duża gęstość i coraz lepsza dostępność w naszym kraju.

Jakość pelletu

Co więcej, w domowych warunkach możemy samodzielnie ocenić jakość zakupionego przez nas pelletu. Najprostszy test to ten, który wymaga od nas użycia… zmysłu węchu. Nasz nos powinien wówczas czuć po prostu zapach palonego drewna. Jeśli jest inaczej, możemy spróbować innych metod badania jakości. Kolejny – test koloru – jest równie banalny. Odpowiedni pellet powinien barwą przypominać barwę drewna i nie może zawierać drobin o kolorach odbiegających. Na tą zależność ma wpływ rodzaj drewna, z jakiego wyprodukowano nasz pellet, a także to, w jaki sposób trociny były suszone.

Liściasty czy iglasty?

Pellet z drzew iglastych, liściastych czy mieszanych? Przy produkcji pelletu używa się różnych surowców, zwykle w tym procesie zawartość drewna iglastego przewyższa zawartość drewna liściastego. Przykładowy buk to gatunek drzew twardych, które mają niższą zawartość ligniny – substancji spajającej, ale wyższą wartość opałową. Dlatego dla równowagi gatunki drzew twardych i miękkich miesza się ze sobą by przy surowiec był odpowiednio zespolony przy zachowaniu odpowiedniej wartości opałowej. Pellet możemy kupić workowany, w big bagu lub luzem dostarczany w przystosowanej cysternie.

Normy i certyfikaty

Niestety, w naszym kraju pellet nie ma własnych, ustanowionych certyfikatów. Na rynku producenci posługują się nimi, owszem, ale są to zwykle certyfikaty niemieckie bądź szwedzkie. Obecnie proces standaryzacji norm i certyfikatów wciąż trwa i nikt nie wie, jak długo jeszcze potrwa. Istnieją jednak standardy narodowe i różnią się kryteriami.Certyfikat austriacki ÖNORM M 7136 przyznawany jest pelletom wyprodukowanym z czystych trocin, bez kory, kaloryczność to >18MJ, zawartość popiołu nie może przekraczać 0,5%, a wilgotność 10%. Inne parametry to gęstość, zawartość pyłu i wielkość pelletu.Niemiecki certyfikat DIN 51731nie rządzi się już tak rygorystycznymi regułami – tu dopuszczalna jest dwukrotnie większa ilość siarki i min wartość opałowa to 17,5 MJ/kg.Certyfikat ze Szwecji o nazwie SS 18 71 20 to podział pelletu na trzy grupy w zależności od jakości. W tym przypadku minusem jest dopuszczalny, bardzo niski poziom kaloryczności.

Na tym rynku istnieje też coś takiego jak deklaracja zgodności. To dokument, który potwierdza jakość, jaka jest badana na pojedynczej próbce. Taka formalność jest ważna dwa lata i ma potwierdzać zgodność produktu z obowiązującymi normami. Taka deklaracja ma jednak – jak możemy się domyślać – pewne wady. Badany nie jest przecież cały materiał opałowy, który oferuje dostawca, a jedynie wybrana próbka. Dodatkowo, proces produkcyjny u danego dostawcy na przestrzeni dwóch lat może się zmienić, co znacznie wpłynie na jakość oferowanego przez niego opału.

A jak wygląda sytuacja w kwestii – pellet cena? Jest to niepodważalnie, równie ważny dla konsumenta aspekt. Wszystko zależy jednak od producenta, pory roku i oczywiście parametrów. Nierzadko na szczęście zdarza się tak, że dobra jakość to również atrakcyjne ceny, które plasują się w 500-1000zł.

Czytaj też inne nasze wpisy ekogroszek workowany

Wsparcie11PartnerPartner

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Pellet czy ekogroszek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s